„Lubimy lato i to co nowe”/9 – Probiotyki czy kiszona kapusta?

Probiotyki mogą prowadzić do znacznej kumulacji bakterii w jelicie cienkim, co może prowadzić do dezorientacji i zamglenia mózgu, jak również szybkiego wzdęcia brzucha – mówią naukowcy z Medical College of Georgia na Uniwersytecie Augusta.

 

Z cyklu „Lubimy lato i to co nowe”…

Podczas, gdy probiotyki mogą być korzystne w niektórych sytuacjach np. w trakcie i po leczeniu antybiotykami lub po popularnej jelitówce, niektórzy pacjenci stosują je jako suplement diety w celu poprawienia trawienia, co wg dr Satish SC Rao jest nieostrożnym działaniem.

Dlaczego?

W opublikowanym badaniu podano, że odpowiada za to kwas D-mlekowy, który wytwarzają bakterie probiotyczne spożywane w nadmiarze lub bez potrzeby. Wiadomo, że kwas D-mlekowy jest tymczasowo toksyczny dla komórek mózgu , zakłócając funkcje poznawcze, myślenie i poczucie czasu.

Co to oznacza?

Probiotyki są idealne przy kuracjach antybiotykowych lub przy problemach z żołądkiem i nie powinno się ich spożywać w nadmiarze lub stosować jako suplement diety. Zawsze możemy zadbać o swoją florę bakteryjną w jelicie cienkim wybierając jogurt naturalny, kapustę kiszoną lub gorzką czekoladę. Wybór należy do Ciebie.

 

Źródło: Raport w czasopiśmie „Clinical and Translational Gastroenterology”, dostęp: 15 sierpnia 2018 r.