„Lubimy lato i to co nowe”/6 – Pomarańcze chronią oczy ;-)

Pomarańczowe pomarańcze…Są soczyste, orzeźwiające,, pachnące i słodkie, a do tego chronią oczy. Z cyklu „Lubimy lato i to co nowe” piszemy o nowym odkryciu naukowców z Instytutu Badań Medycznych Westmead w Australii.

Nowe badania wykazały, że ludzie, którzy regularnie jedzą pomarańcze, mają mniejszą skłonność do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej niż ludzie, którzy ich nie jedzą. To jedno z największych badań na świecie mierzące czynniki diety z wynikami zdrowotnymi prowadzone przez 15 lat na 2 tys. osobach powyżej 50 roku życia. Prof. Bamini Gopinath podkreśla, że flawonoidy zawarte w pomarańczach zwiększają ochronę plamki żółtej aż o 60% i co istotne inne źródła flawonoidów takie jak jabłka, czerwone wino, herbata i inne owoce i warzywa nie wykazują związku z ochroną oczu.

Na zwyrodnienie plamki żółtej jeszcze nie ma lekarstwa, więc opcja w postaci choć 1 pomarańczy tygodniowo wydaje się dzisiaj bardzo dobrą profilaktyką.

 

Źródło: American Journal of Clinical Nutritiontranslate (dostęp 12.07.2018 r.)